Lieshout – Ondanks een zwaar sportjaar kijkt Basketball Club (BC) Lieshout met een goed gevoel naar de komende tijd. De club is blij dat er weer volop competities worden gespeeld en bereidt zich eveneens voor op het jubileumjaar 2022.

Vanaf september spelen de basketballers weer in competitieverband. Jaap van den Broek (41), coach van de Gemengd Onder 12 en Mannen Onder 20 teams, is trots om de passie van de leden weer te kunnen zien. “Het enthousiasme spatte er meteen vanaf toen de eerste wedstrijden gespeeld werden. De opkomst, niet alleen die van de spelers, maar ook van ouders en toeschouwers, was erg goed. Het leeft weer zoals voor de eerste coronamaatregelen.”

Verliezen maar ook terugkomen

De invloed van corona is minimaal terug te zien bij de basketbalclub. “Helaas beschikken we door het vertrek van enkele spelers niet meer over een volledig Gemengd Onder 10 team. Een overgebleven speler van die groep traint in mijn Gemengd Onder 12 team en heeft dit weekend zelfs zijn eerste wedstrijd gespeeld”, vertelt Van den Broek. Buiten het wegvallen van deze leeftijdsklasseploeg is er bij andere teams geen afname te zien. “We hebben zelfs nieuwe leden mogen verwelkomen. BC Lieshout telt nog ongeveer 160 leden en dat is een prima aantal.

Basketball Club Lieshout is een samenwerking aangegaan met eredivisieclub Heroes Den Bosch. “Hiermee hopen we onze leden te inspireren en ouders/verzorgers nog meer enthousiast te maken over onze sport. Vijf spelers van BC Lieshout mochten onlangs meedoen aan de Kees Akkerboom Challenge, een schietwedstrijd tijdens de rust van de wedstrijd van Heroes tegen Royals. Het enthousiasme van de vijf gelukkige spelers, maar ook van de bijna 50 meegereisde spelers en aanhang was mooi om te zien.”

Clubimago

Van den Broek, zelf 21 jaar speler van Heren 1 geweest, weet hoe de club bekendstaat in de regio. “Laarbekenaren weten dat er hier gebasketbald wordt, maar helaas is de aandacht niet meer op z’n hoogtepunt. Mede omdat het scholentoernooi al twee keer niet heeft plaatsgevonden, moet de basketbalclub zelf meer energie steken in het imago.” De coach denkt graag terug aan een aantal jaren geleden toen de dames eredivisie en de heren hoofdklasse speelden. Dat waren nog eens tijden, zeg. Zelfs de NOS is toen in 1997 langsgekomen om verslag te doen. Dat was zo uniek om mee te maken, maar nu is de situatie geheel anders. Het allerbelangrijkste is dat elke speler lekker in zijn/haar vel blijft zitten. Zolang dat gebeurt komen we er als club wel doorheen”, zegt Van den Broek met een blik naar de toekomst.

50 jaar BC Lieshout

Met ingang van het jaar 2022 bestaat de vereniging een halve eeuw. Dat is natuurlijk een groot feest waard en de plannen daarvoor liggen op de snijtafel: een jubileumboek en evenementen voor (oud-) leden. “Er is nog veel werk aan de winkel wat betreft het boek, maar de eerste 25 jaar van de club hebben we al weten vast te leggen. Daar hebben we een aantal mooie gesprekken over gevoerd”, zegt de jeugdtrainer. Hij verwacht dat het boek medio 2022 gepresenteerd kan worden.